Doorzoek site
0 item(s) - € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Kieswijzer voor Trampoline Randen

 

Trampoline randen, ook wel randkussens of beschermranden genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kwaliteitsklassen. Aangezien er veel soorten trampoline randen zijn hebben wij voor u een kieswijzer opgesteld met de belangrijkste eigenschappen van trampoline randen.

 

Het randkussen is één van de belangrijkste onderdelen van een veilige trampoline, het randkussen beschermt u namelijk tegen een pijnlijke sprong op de veren of het staalwerk. Daarom is het maken van een juiste keuze erg belangrijk.

 

Bij het maken van deze juiste keuze dient u te letten op de volgende eigenschappen van een randkussen:

 

-          De juiste maat van het randkussen, deze dient op uw trampoline te passen;

-          Het materiaal van het de beschermrand;

-          De dikte van het randkussen;

-          De breedte van het randkussen, deze dient uw veren geheel te bedekken;

-          De bevestiging aan het frame;

-          De garantie termijn.

 

Bepaal de juiste maat

Om de maat van uw trampoline te bepalen dient u het frame op te meten. Het gaat hierbij om de buitenmaat van uw trampoline. Bijvoorbeeld 366 cm. Hier zullen de trampoline randen van 360 -  366 cm op passen.

 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een randkussen van 360 op een trampoline van 366 zal passen, maar dit is als volgt te verklaren: Producenten van trampolines werken met een andere schaal dan wij in Nederland gebruiken. De producenten meten namelijk in Feet (ft) terwijl wij in Nederland meten in Centimeters (cm). Trampolines worden in een aantal vaste maten gefabriceerd, bijvoorbeeld 12 ft. Exact omgerekend zou dit uitkomen op  365,76 cm, maar dit wordt vaak afgerond naar 360 of 366. Hetzelfde geldt voor de trampolines van 300 – 305 en 425 – 430.

 

Materiaal van het randkussen

Randkussen worden van vele verschillende materialen gemaakt. De buitenkant van het randkussen is vaak gemaakt van PVC en de binnenkant, vulling van het randkussen, is meestal een schuimsoort. Eerst zullen we even aandacht besteden aan de buitenkant van een trampoline rand.

 

Buitenkant van de trampoline rand

De buitenkant van een trampoline rand moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden omdat de trampoline in weer en wind buiten zal staan. Ook dient deze rand bestand te zijn tegen het schuren van de veren aan de onderkant van het randkussen. De buitenkant is vaak gemaakt van de volgende materialen, gesorteerd van kwalitatief zeer goed tot minder goed:

 

-          Bisonyl (vrachtwagenzeil)

-          PVC

-          Canvas (stof)

-          PE

 

Deze soorten materiaal zijn er in verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal hoe sterker en duurzamer het randkussen zal zijn.

 

Binnenkant van de trampoline rand (vulling)

De vulling van het randkussen beschermt u tegen de veren en het staalwerk. Het kan zeer pijnlijk zijn als u op de veren of het staalwerk springt, daarom is het belangrijk dat dit materiaal u goed beschermt. De vulling van een trampoline rand is vaak een van de volgende materialen, gesorteerd van kwalitatief zeer goed tot minder goed:

 

-          EVA

-          EPE

 

Dikte van het randkussen

Het randkussen is het meest belangrijke onderdeel van een veilige trampoline omdat deze rand u beschermt tegen het staalwerk en de veren. De dikte van het randkussen is daarom zeer belangrijk. Hoe dikker het randkussen, hoe beter u beschermd bent tegen het staalwerk en de veren.

 

Randkussens zijn in vele verschillende diktes verkrijgbaar en worden en hebben normaal een 20 – 30 mm vulling.

 

Breedte van het randkussen

Om u optimaal te beschermen dient het randkussen geheel over de veren en het staalwerk heen te vallen. Het liefst ook nog een aantal centimeter op de springmat zodat eronder glijden ook niet meer mogelijk is. Let er ook op dat de veren uit rekken als er gesprongen wordt en ze daarom langer zullen zijn.

 

Bevestiging aan het frame

De bevestiging van het randkussen aan het frame gebeurt veelal door een elastiekje door 2 ringen te halen en dit elastiek vervolgens aan het frame te bevestigen. Alleen de Magic Circle Original randkussens maken gebruik van een andere bevestiging. Deze randkussens hebben onder elk schuimdeel een band zitten waar 2 veren doorheen gehaald moeten worden en elastiekjes om hem uiteindelijk vast te knopen.

 

Garantietermijn

De garantietermijn voor u als klant belangrijk omdat dit aangeeft hoe duurzaam het randkussen zal zijn. Het is vanzelfsprekend dat wij een langere garantietermijn bieden op de kwalitatief betere randkussens. Deze randkussens zijn over het algemeen duurder dan de randkussens met een minder lange garantietermijn.

 

Lengte van de skirt

De skirt is het flapje aan de buitenzijde van de trampoline die het staalwerk afdekt. Dit zorgt ervoor dat er geen wind onder het randkussen komt vanaf de buitenkant. Een skirt kan een luxe uitstraling geven aan een trampoline door iets langer te zijn. Hierdoor lijkt de trampoline robuuster.

 

Inside flap

De inside flap is een flapje aan de binnenzijde van een randkussen. Deze flap zorgt ervoor dat er geen wind onder het randkussen kan komen vanaf de binnenzijde. Ook geeft een inside flap de trampoline een luxe uitstraling.

 

 

Bekijk hier ons assortiment van Trampoline Randen:

Uitleg trampoline rand in 3 stappen

Soorten trampoline randen

Een trampoline rand is zoals al verteld is een zeer belangrijk onderdeel van de trampoline. Een trampolinerand is daardoor ook onder te verdelen in verschillende kwaliteitsklassen. Het grote verschil in deze randkussens zijn de volgende onderdelen

 

- Breedtes van de rand
- Kwaliteit van het pvc
- Dikte van de rand
- Bevestiging van de rand


Breedte van de trampoline rand waarom belangrijk?

De breedte van een rand is zeer belangrijk wegens de veren van de trampoline goed bedekt dient te worden, dit geld dan ook wanneer er gesprongen wordt. Tot nu toe geeft de wet nog aan dat de trampoline rand slechts 10mm over de veren hoeft te liggen maar zoals het er naar uit ziet gaat dit drastisch veranderen en mogen de trampoline veren niet meer zichtbaar te zijn wanneer men op de springmat springt. De combinatie van veer lengte en breedte rand wordt dus steeds belangrijker. Zoals onze website al aangeeft staat er bij elke rand aan tot aan welke veer lengte een rand gekocht kan worden. Hebt u dus veren van 18 cm en is uw trampoline 305 cm dan moet u een rand aanschaffen van minimaal 36 cm wegens je anders tijdens het springen de veren gaat zien.

 

Kwaliteit verschillen in de trampoline rand zijn er degelijk

De kwaliteit van een trampoline rand kan niet alleen op prijs vergeleken worden maar ook op het materiaal van wat er gebruikt wordt. Wat er voornamelijk in de markt te vinden is dat zijn de materialen PE(Polyetheen) en PVC. De bekende bouwmarkten richten zich meer op prijs dan op kwaliteit en verkopen voornamelijk de zeer goedkope trampoline randen die gebruik maken van 120/130 gram PE. PE is een materiaal wat niet goed tegen UV straling kan. Dit materiaal is naar 1/2 jaar volledig vergaan en kost naar verhouding ook niet drastisch veel. Een normale trampoline rand beschikt ten minste aan de bovenkant 0,35mm pvc wegens het op deze manier op een goede manier beschermd is. Het beste wat je kunt aanschaffen zijn randen die tenminste uit beide kanten 0,35mm PVC bestaan en dient u een rand te willen aanschaffen voor een ingraaf trampoline dan zou ik adviseren minimaal een rand van beide kanten 0,55mm pvc aan te schaffen wegens deze ingraaf trampolines veel meer te lijden hebben dan hoogstaande trampolines.

 

Wat is een normale dikte voor een trampoline rand

Het is natuurlijk logisch dat hoe dikker de trampoline rand is hoe meer bescherming deze kan bieden maar dit dient dan wel in zijn geheel even dik te zijn en niet enkel het gedeelte van waar het staalwerk zich bevind. Het meest gebruikte materiaal wat in een rand zit is EPE en is verkrijgbaar in verschillende diktes zoals 10mm, 20mm, 25mm of zelfs 30mm en meer. Bekijk dus goed voor u een trampoline rand aanschaft dat de dikte die aangegeven staat wel de gehele dikte is. Een goed voorbeeld van deze rand is de Berg Favorit rand die u ook in ons assortiment ziet. Onze ervaring leert dat een trampoline rand een minimale dikte van 2mm dient te hebben maar dat 2,5mm het beste en meest verkochte dikte is voor een trampoline rand die dus goede bescherming biedt voor zowel de trampoline als de springer zelf.

 

Bevestiging, welke manieren zijn er eigenlijk?

Een trampoline rand kan op verschillende manieren bevestigd worden en de meest bekende is dat er onder de rand verschillende lusjes of eyelets bevinden. Deze lusjes of eyelets worden met behulp van elastiek bevestigd aan het frame. Dit zorgt er voor dat de rand goed op zijn plek blijft en hierdoor de veren goed bedekt blijven. Deze bevestiging is vaak enkel om de rand op de plek te houden maar tijdens het springen dient er lucht weg te gaan en die kan zich voornamelijk onder de trampoline wel kwijt maar vaak gaat die ook nog onder de rand waardoor deze een gedeelte opvliegt. De randen Magic Jump en Magic Circle hebben onder elk deel van de rand nog een zwarte band zitten waar 1 of 2 veren onder gezet kunnen worden waardoor de rand slechts een paar cm omhoog kunnen en direct weer op de originele positie terecht komt.